Bekijk, luister en lees hier meer over erfgoed en klimaat, concrete tips en projectresultaten. Wat zeggen erfgoeddragers zelf? En wat denken experts over het inzetten van immaterieel erfgoed in klimaatuitdagingen?
Op welke manier kunnen imkers en hun honingbijen een bijdrage leveren in de strijd tegen de achteruitgang van de biodiversiteit? Die vraag staat centraal in de brochure 'Bijenhouden voor de toekomst'.
Het eeuwenoude vakmanschap van de imker, zijn inzicht in de vitaliteit en het functioneren van een bijenvolk kan, hand in hand met onderzoek en technologische innovaties, bijdragen aan een duurzame toekomst. Via burgerwetenschapsprojecten kunnen imkers niet alleen informatie verzamelen voor en over hun honingbijen, maar kunnen ze ook bijdragen in onderzoek naar klimaatadaptatie.
In de Ooijpolder werden, samen met landbouwers, al verschillende experimenten om aan biodiversiteitsherstel te doen in het natuurgebied. Ook de heggen kwamen er terug in het landschap. Vandaag worden de effecten ervan onderzocht in een Living Lab project. Wat zijn de voorlopige resultaten? En hoe ziet de toekomst er uit voor de Ooijpolder?
Rekening houden met de omgeving, de beschikbaarheid van voeding voor de honingbij én andere bestuivers, is de basisvoorwaarde voor duurzaam imkeren. We bezoeken een aantal interessante voorbeelden in Noord-Brabant die zowel de honing- als de wilde bij voorzien van ‘bord en bed’.
In een bijenvriendelijke omgeving is een goede bloeiboog met diverse drachtplanten van belang. Wat is dat precies? En hoe kan het honingbijen en wilde bijen in harmonie doen samenleven? We vroegen het aan Aat Rietveld en Ellen Danneels.
In deze aflevering duiken we in het vakmanschap van de imkerij. Hoe evolueerde deze erfgoedpraktijk de afgelopen decennia? Wat is een biodiversiteitsimker, of een natuurimker? En hoe zit het juist met die signaalfunctie van de imker?
Welke ecosysteemdiensten kunnen heggen ons leveren? En hoe krijgen we ze weer in het landschap? In deze aflevering gaat Jet Bakels (KIEN) voor ons op onderzoek uit, en gaat in gesprek met Kenneth Rijsdijk en Jaap Dirkmaat.
Of je het nu een heg of een haag noemt, het vlechten ervan vereist vakmanschap en passie. Samen met Arnout, Dirk en Lex gaan we op ontdekking, naar het heggenvlechten in al zijn variëteiten en hoe ze het landschap behaaglijk maken voor mens én dier.
De kennis over het beheer van vloeiweiden en de techniek van graslandbevloeiing kan bijdragen in actuele klimaatuitdagingen. De brochure 'Traditionele graslandbevloeiing voor een klimaatrobuuste toekomst' vertelt er meer over.
Nadat er bijna 40 jaar niet werd bevloeid, is er in Mol heel wat werk om de bestaande structuren in volle glorie te herstellen. Met het herstel wekken de vrijwilligers zowel de biodiversiteit als de geschiedenis in het gebied tot leven!