Op reportage bij de heggenvlechters

In de winter 2023/2024 gaan we na hoe heggenvlechters in Vlaanderen en Nederland met hun techniek, vakmanschap en ambacht bijdragen aan biodiversiteit

Heggenleggers of haagvlechters willen de oude techniek van het heggen leggen en vlechten niet verloren laten gaan. Het is een ambacht waarbij vlechters bestaande heggen, meestal doornheggen, ondoordringbaar maken voor mens en dier. De gevlochten heg is een groene omheining, zigzaggend door het landschap, deugdelijk voor het buitenleven en de biodiversiteit. Maar welke kansen biedt het heggenvlechten precies dan, voor de biodiversiteit? Dat willen we van nabij bekijken.

Net zoals tijdens het eerste themajaar over waterbeheer nemen we interviews met de betrokkenen af en filmen we op locatie om te komen tot een boeiende reeks van podcast afleveringen en themaclips, inspirerend voor beleidsmakers, wetenschappers en de eigen erfgoedgemeenschap. Nu in de winter zijn we hier volop mee bezig. De afleveringen zullen vanaf mei 2024 online verschijnen. Houd de website zeker in de gaten! 

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met heggen leggen & haagvlechten? Goed nieuws want het seizoen heggenvlechten is gestart! Er worden tussen november en half maart heel wat cursussen in België én Nederland georganiseerd voor beginners en gevorderden. Het betreft meestal een eendaagse cursus. Aan de cursussen kan iedereen meedoen. Enkele aanbieders: Inverde, Zeis en Bijl, Tree-Hive, Regionale Landschappen in Vlaanderen, en organisaties in Nederland zoals Stichting Heggen, Stichting Heg & Landschap en provinciale Landschappen, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en Vereniging voor Heggenvlechten.

Video's & podcasts

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen