ICAG-seminarie 'Klimaat, water en (immaterieel) erfgoed. Leren van het verleden.'

Op woensdagmiddag 22 maart werd een tweede ICAG-seminarie gehouden met als titel 'Klimaat, water en (immaterieel) erfgoed. Leren van het verleden'. We nodigden Gertjan de Boer uit voor een eerste lezing, legden de link naar de praktijk met de Watering in Lommel als voorbeeld, en eindigden met de voorstelling van deze projectwebsite. Herbekijk hier het webinar!

Klimaatverandering gaat grote impact hebben op ons cultureel erfgoed. Sommige risico’s zijn urgent en hebben nu al impact, maar de grootste risico’s liggen (ver?) in de toekomst. Om hierop voor te bereiden, moeten wij nu al kritisch naar onze manier van werken kijken. We moeten klimaatfeiten en scenario’s naast ons erfgoedbestand leggen. Maar hoe doen we dat? Hoe gaan we om met verlies? Is het ene erfgoed meer waard om te behouden dan het andere? En kan cultureel erfgoed ook bijdragen om klimaatverandering op te vangen? Op deze vragen geeft Gertjan de Boer een antwoord.

Daarna koppelen we de theorie aan de praktijk met voorbeelden uit de erfgoedgemeenschap actief in de Watering in Lommel. Afsluiten doen we door de blik te richten op het Vlaams-Nederlandse project 'Water & Land. Immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling'. We lanceren de projectwebsite én de eerste audiovisuele resultaten.

Gertjan de Boer is werkzaam als adviseur Erfgoed en Klimaat bij de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In november 2022 richtte hij met zes erfgoedexperts de stichting ‘Platform Klimaat & Erfgoed’ op. In zijn professionele werk en met het platform wil hij het gesprek over klimaatverandering en erfgoed aanwakkeren.  

 

Afbeelding: Luchtbeeld vloeiweide in Lommel, 2018. © Nico Vande Kerkhof.

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen