Heggenvlechten. Eeuwenoud en gevarieerd

Ontdek de kunst van het vlechten!

Of je het nu een heg of een haag noemt, het vlechten ervan vereist vakmanschap en passie. Dirk Cuvelier, Arnout Zwaenepoel en Lex Roeleveld, pioniers van de erfgoedpraktijk in Vlaanderen en Nederland, stonden aan de wieg van de heropleving van deze eeuwenoude techniek.

Vlechten is niet alleen een manier om heggen te onderhouden, maar ook om ze te verdichten en te verjongen, waardoor ze een natuurlijke schuilplaats worden voor insecten en dieren. Ontdek de verschillende stijlen en technieken die door de tijd heen zijn geëvolueerd, en ervaar hoe dit ambacht weer tot leven komt. Luister naar hun verhaal en word deel van de hernieuwde belangstelling voor het vlechten, met als doel samen 'behaaglijke' landschappen te creëren die zowel mens als natuur ten goede komen. Voel de sterke verbondenheid met het landschap en ontdek hoe beoefenaars actief bijdragen aan het behoud ervan.

Wil je meer weten? Kijk dan zeker eens verder op onze website, of maak kennis met het project Goed Gelegd en de stichting Heg & Landschap.
 

Deze podcast werd gemaakt door Laura Danckaert, Jet Bakels en Liesbeth Vandenbroucke in samenwerking met productiehuis Willem Tel. De muziek is van Kees van Velthoven. En met geluidsfragmenten opgenomen tijdens het Nederlands kampioenschap heggenvlechten op 19 november 2023.

Vond je deze aflevering interessant? Schrijf dan een review. Dan kunnen anderen hen sneller terugvinden.