Heggen. Biodiversiteit troef

Wist je dat gelegde en gevlochten heggen erg interessant zijn voor natuur en klimaat? Heggen bieden bijvoorbeeld een thuis voor insecten en vogels. Ook in de landbouw hebben heggen tal van voordelen: ze breken de wind langs akkers, verminderen bodemverstuiving en uitdroging, beperken afspoeling en zorgen voor een betere natuurlijke drainage. Eeuwenlang werden heggen dan ook gebruikt als natuurlijke afscheiding. Toch is de heg om verschillende redenen steeds meer aan het verdwijnen uit ons landschap. En daar moeten we iets aan doen, stellen Kenneth F. Rijsdijk en Jaap Dirkmaat in deze podcastaflevering. Rijsdijk en Dirkmaat gaan in gesprek met Jet Bakels, onderzoeker bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, over heggen, hun superkrachten en wat er nodig is om heggen weer te herintroduceren in het landschap.

Wil je meer weten? Kijk dan zeker eens verder op onze website, of maak kennis met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap waarvan Jaap Dirkmaat directeur is.
 

Deze podcast werd gemaakt door Laura Danckaert, Jet Bakels en Liesbeth Vandenbroucke in samenwerking met productiehuis Willem Tel. De muziek is van Kees van Velthoven.

Vond je deze aflevering interessant? Schrijf dan een review in je podcast-app. Dan kunnen anderen hen sneller terugvinden.