Kennis

Bekijk, luister en lees hier meer over erfgoed en klimaat, concrete tips en projectresultaten. Wat zeggen erfgoeddragers zelf? En wat denken experts over het inzetten van immaterieel erfgoed in klimaatuitdagingen?

Bijenhouderij. Bezield door biodiversiteit

In een bijenvriendelijke omgeving is een goede bloeiboog met diverse drachtplanten van belang. Wat is dat precies? En hoe kan het honingbijen en wilde bijen in harmonie doen samenleven? We vroegen het aan Aat Rietveld en Ellen Danneels.

Bijenhouderij. Vroeger en nu

In deze aflevering duiken we in het vakmanschap van de imkerij. Hoe evolueerde deze erfgoedpraktijk de afgelopen decennia? Wat is een biodiversiteitsimker, of een natuurimker? En hoe zit het juist met die signaalfunctie van de imker?

Heggen. Biodiversiteit troef

Welke ecosysteemdiensten kunnen heggen ons leveren? En hoe krijgen we ze weer in het landschap? In deze aflevering gaat Jet Bakels (KIEN) voor ons op onderzoek uit, en gaat in gesprek met Kenneth Rijsdijk en Jaap Dirkmaat.

Heggenvlechten. Eeuwenoud en gevarieerd

Of je het nu een heg of een haag noemt, het vlechten ervan vereist vakmanschap en passie. Samen met Arnout, Dirk en Lex gaan we op ontdekking, naar het heggenvlechten in al zijn variëteiten en hoe ze het landschap behaaglijk maken voor mens én dier.

Traditionele graslandbevloeiing voor de toekomst

De kennis over het beheer van vloeiweiden en de techniek van graslandbevloeiing kan  bijdragen in actuele klimaatuitdagingen. De brochure 'Traditionele graslandbevloeiing voor een klimaatrobuuste toekomst' vertelt er meer over.

De Maat in Mol. Herstel van de vloeiweiden.

Nadat er bijna 40 jaar niet werd bevloeid, is er in Mol heel wat werk om de bestaande structuren in volle glorie te herstellen. Met het herstel wekken de vrijwilligers zowel de biodiversiteit als de geschiedenis in het gebied tot leven!

De kracht van watermolenlandschappen

Hoe kan de kennis over het beheer van watermolenlandschappen bijdragen aan een klimaatrobuuste toekomst? Deze vraag staat centraal in de brochure 'De kracht van watermolenlandschappen voor een klimaatrobuuste toekomst'.

Het Lankheet. Boeiend bodemonderzoek

Het begrijpen van de bodem is cruciaal om vloeiweiden te onderhouden en beheren. Wat gebeurt er precies in de bodem van bevloeide graslanden?

Watermolenlandschappen voor de toekomst

Het landschap dat door een watermolen wordt beïnvloed strekt vaak ver uit. Onderzoekers en beheerders leggen ons uit hoe die watermolenlandschappen interessant zijn voor de toekomst.

De Collse Watermolen. De toekomst van watermolenlandschappen

Watermolens en hun stuwen bepalen vaak al eeuwenlang de omgeving. Ook bij de Collse watermolen bij Eindhoven ligt een belangrijk watermolenlandschap.

Vloeiweiden. Kansen voor de toekomst

In deze tweede aflevering stellen we ons de vraag waarom de techniek van traditionele graslandbevloeiing vandaag nog belangrijk is of kan zijn.

De Oyenbrugmolen te Grimbergen. Opwekken van groene energie

Watermolens kunnen vandaag verschillende duurzame toepassingen krijgen. Bij de Oyenbrugmolen te Grimbergen, zet molenaar Erik op ecologie en energie.

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen