Start documentatietraject ‘Bijenhouden & biodiversiteit’

De relatie tussen de mens en de bij is bij-zonder. Het gaat echter niet zo goed met de bij. En door de afname van bestuivende insecten, loopt de biodiversiteit nog verder terug. Gelukkig kan de bijenhouder een actieve rol opnemen om de biodiversiteit te verhogen. Maar welke kansen biedt de bijenteelt precies dan, voor de biodiversiteit? Dat willen we van nabij bekijken.

Uit de startmeeting met enkele imkers en imkerorganisaties uit Vlaanderen blijkt dat imkeren erg in de lift zit, cursussen zitten onmiddellijk vol. Niet alleen met mensen die zelf bijen willen houden voor honing maar ook met mensen die voornamelijk interesse hebben in hoe ze een steentje kunnen bijdragen voor de natuur. Daar zijn imkerverenigingen een belangrijke steun in.

Nu in de lente gaan we na hoe bijenhouders in Vlaanderen en Nederland met hun kennis & vakmanschap bijdragen aan de biodiversiteit. We nemen interviews af en filmen op locatie om te komen tot een boeiende reeks van podcast afleveringen en themaclips, inspirerend voor beleidsmakers, wetenschappers en de eigen erfgoedgemeenschap. De afleveringen verschijnen in de Week van de Bij (van 26 mei tot 2 juni 2024).

Video's & podcasts

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen